Nacionalna

Asocijacija Ronilačkih Instruktora

 Srbije


ENGLISH

6. MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM O RONJENJU

I ove godine, udruženje hendikepiranih "IAHD Adriatic", sa sedištem u Mariboru, Slovenija, organizovalo je okupljanje lica sa posebnim potrebama, a ujedno i svih zaljubljenika i pobornika ronjenja iz svih oblasti. I sam naslov Simpozijuma "Ronjenje AST 2008-Apnea, Skuba i Tehn Ronjenje" nam je ukazalo o čemu je bilo najviše reči.

Organizatori, na čelu sa G-dinom Brankom Ravnakom, su veoma uspešno obavili svoj zadatak. Primeniti našu poslovicu " Koliko para toliko muzike" je bilo očigledno. U malom mestu Zreče, u velikom hotelu Terme, sve je funkcionisalo kako treba. Doček gostiju, ljubaznost domaćina, akreditacija, posluženje, osveženje. A o pozvanim gostima i predavačima, šta reći? Velika elita eminentnih lekara podvodne medicine, predstavnika ronilačkih saveza i asocijacija, pojedinaca koji su ostavili vidni trag u ronjenju.

Mene, kao začetnika i organizatora zvaničnih takmičenja u apnei u ovim krajevima je najviše zanimala prva grupa predavanja - Ronjenje na dah.

Prva je počela sa svojom temom Natalia Molčanova, svetska prvakinja u ronjenju na dah. Inače, Natalia je redovni profesor na Fakultetu ekstremnih sportova u Moskvi. Posle Prof. dr Željka Dujića iz Splita, svoju temu "No limits" izložio je legendarni Enco Majorka, koji je pobrao silne ovacije. Njegov pristup i viđenje ronjenja na dah, u vreme kad je on postao svetski šampion bez ikakvih medicinskih saznanja iz te oblasti, trebalo je čuti. Bez obzira što je u 80-tim godinama, i dalje je svaki dan u vodi, gde uglavnom pliva i time objašnjava svoju vitalnost.

Pored mnogih tema i susreta, bio je zakazan i okrugli sto predstavnika Ronilačkih Saveza iz eks Jugoslavije. Pored predstavnika Saveza Slovenije bili su predstavnici iz Saveza Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pošto se uglavnom misli da je Savez jednako i CMAS, Dejan Kovačević, Podpredsednik ARIa i predstavnik CEDIPa za BiH, i ja, nismo se baš uklapali u početnu priču, ali okrugli sto je okrugli sto. Pored priče da su CMASu potrebne promene te promena statuta, bilo je govora o sportskom delu ronjenja. Ja sam izneo već poznatu staru tezu da je ronilački savez jedne zemlje tu da servisira sve svetske asocijacije koje prihvataju Statut tog ronilačkog caveza. Ujedno, pošto sve zemlje teže ka Evropi, gde postoje propisani standardi ronjenja mada su neki delovi još u pripremi, te ne moramo da izmišljamo toplu vodu. Napomenuto je da je CMAS jedini član Olimpijskog komiteta. Postavio sam pitanje, kad će neki ronilački sport biti na Olimpijskim igrama i naravno niko mi nije mogao odgovoriti. Biti dopisni član je jedno, a učestvovati je sasvim nešto drugo. G-din Vesko Mijajlović je predložio da se ovaj okrugli sto prenese u CG i da se opet sastanemo krajem maja meseca ove godine. Takođe je bila načeta tema AIDE, svetske asocijacije u apnei, te odnosa sa CMASom, ali se tema apsolutno nije proširila niti je neki predlog bio izložen. Osnovna problematika je ta da li takmičar koji se takmičio na nekom AIDA takmičenju gubi ili neće dobiti CMAS licencu za takmičenje koje organizuje CMAS.

 

Pisati o ostalim uglednim predavačima bi iziskivalo još dosta prostora, gde bih možda nekoga ispustio iz priče, tako da ostale informacije možete pronaći na www.iahd-adriatic.org/simpozij08

Još jednom, sve čestitke organizatorima.

Karjuk Aleksandar, M3
Predsednik ARIa

 Copyright © 2009 Asocijacija Ronilačkih Instruktora
For problems or questions regarding this Web site contact ADMIN
Last updated: 24.04.2012.