Nacionalna

Asocijacija Ronilačkih Instruktora

 Srbije


ENGLISH

KURS ZA INSTRUKTORE - M1 - NIŠ

Od osnivanja Nacionalna Asocijacija Ronilačkih Instruktora ARI je sve ove godine sprovodila zacrtanu politiku spajanja, informisanosti, zajedništva svih ronilačkih Instruktora Srbije bez obzira na pripadnost nekoj svetskoj asocijaciji. To je manje više uspešno rađeno i sprovedeno u delo. Zbog prevazilaženja tehničkih problema ARI se učlanio u evropsku asocijaciju profesionalnih ronilačkih instruktora CEDIP. Jedna od osnovnih radnji ARI-ja je organizacija i sprovođenje obuke za sva instruktorska zvanja. Od jedne do četiri zvezdice. Do sada je ARI obučio preko 70 Instruktora.

Tako je prema ARI Standardnim Uslovima za obuku Ronilaca (SUZOR) i tački 1.4.6. u Nišu u periodu od 21.09.2009. do 05.10.2009. održan kurs za zvanje Instruktor 1 zvezda.

Ronilački klub ’’GUSAR’’ Niš obratio se ARI-ju sa zahtevom za ponudu organizacije kursa za Instruktore. Uvažavajući Zakon o sportu, Nomenklaturu Sportskih Zanimanja i SUZOR-u pristupilo se pripremi i proveri dokumentacije kandidata koji su želeli da pođu na kurs. Svi kandidati su ispunjavali sve uslove i posle završene papirologije pristupilo se prijemnom ispitu koji je održan u prostorijama kluba, bazenu Čair i Zavojskom jezeru. Svi kandidati su položili prijemni. Zatim se prešlo na konkretan rad, a sve prema ARI Planu i SUZOR-u. Predavanja su se održavala u učionici kluba, a vežbe na vodi su rađene ili na bazenu ili na bistrom i prelepom Zavojskom jezeru, blizu Pirota, dubine preko 70 metara. Posle 13 dana svakodnevnog rada svi kandidati su položili i stekli zvanje Instruktor Podvodnih Aktivnosti jedna zvezda. Dva kandidata u periodu od dve godine treba da završe Opšti deo kursa.

Deki objasnjava
vaspitnu metodu perajima...

    Dobri studenti u radnoj atmosferi teorije...

Mira, inace direktorka kluba,
uvek je imala nesto da nam objasni...

opremanje na bazenu...

Hans mora, posto je ceo dan bio dezuran,
sedeci da odrzi predavanje...

Imali smo sreće sa vremenom tokom kursa, jer je sve vreme bilo sunčano. Zadnji dan smo odlučili da na placu, od jednog gusara, napravimo feštu i da tom prilikom podelimo diplome, sto smo i uradili. Mada nas tog dana baš vreme nije polužilo, što nije uticalo na raspoloženje što me neše više gledati i što ih više neću smarati.

Ceka se bacio u trošak kupovine
gaziranog pića,
kako bi objasnio fizicki zakon...

ronjenje na Zavojskom jezeru...

jezero ponovo...

Komisiju su sačinjavali Instruktori:

Pavlov Georgije, M1 CEDIP
Šepović Slavko, M2 CEDIP
Karjuk Aleksandar, M3 CEDIP

Sledeći kandidati su stekli zvanje M1 CEDIP i sva prava i obaveze koje proističu iz toga:

1.   Mirjana Milekić
2.   Viktor Stoičkov
3.   Marko Radovanović
4.   Bojan Stanković
5.   Dejan Pavlović
6.   Janićijević Miroljub

Svi su članovi RK GUSAR Niš. Pokazali su visok nivo ronilačkog znanja i veliku upornost u savlađivanju svih vežbi koje su pred njih bile postavljene. Takođe je za svaku pohvalu prisutnost kandidata na predavanjima i vežbama tj samo je jedan kandidat jednaputa izostao zbog poslovnih obaveza. To sve govori o ozbiljnosti kursa koju ne čine samo predavači već i cela grupa. Zadovoljstvo je moje što sam imao takve kandidate i što sam sa njima proveo dve radno-ronilačke nedelje.

 

 

Aleksandar Karjuk M3, CEDIP

 

 Copyright © 2009 Asocijacija Ronilačkih Instruktora
For problems or questions regarding this Web site contact ADMIN
Last updated: 24.04.2012.