Nacionalna

Asocijacija Ronilačkih Instruktora

 Srbije


ENGLISH

GODIŠNJE OKUPLJANJE INSTRUKTORA

U velikoj Sali već ronilačkog kafea Red Shues, na Adi Ciganliji, dana 23.01.2010. god održano je godišnje okupljanje ronilačkih Instruktora. Okupilo se oko 50 Instruktora, što je pokazalo kolika je zainteresovanost da Instruktori svih Asocijacija budu na jednom mestu i da svojim idejama doprinesu sve ukupnom ronilaštvu u Srbiji. Tako da već iskazana i pokazana politika ARI-a da su svi instruktori dobro došli je na delu bila viđena.

KRATAK IZVEŠTAJ:

IZVEŠTAJ O RADU ARI-a U 2009. GODINI

ANALIZA RONJENJA I PODVODNIH AKTIVNOSTI VAN SRBIJE

Više Instruktora je uzelo reč o svojim klubskim događanjima na ronjenju u susednoj Crnoj Gori i Hrvatskoj te Turskoj i Grčkoj. Već su naučene sve lekcije o ronilačkim pravilima u tim zemljama, tako da problema nije bilo prilikom tih ekskurzija. Takođe nije bilo problema sa CEDIP karticama. Najzad se naučilo da omalovažavanje i nepridržavanje pravila bilo koje zemlje dovodi samo do neprijatnosti  i lažnih slika o lošem odnosu prema istima.

TRENUTNO STANJE U NAŠEM RONILAŠTVU

I o ovoj temi više Instruktora je dalo svoje mišljenje i  viđenje. Dr Daša Ivković i Dr M.Živković dalu su svoja mišljenja o sigurnosti ronjenja te preventivnim lekarskim pregledima. Izneta je činjenica od suštinske važnosti, a to je da nije bilo smrtnih udesa prilikom ronjenja u protekloj godini, niti zahteva za hiperbaričnim lečenjem. Što je za svaku pohvalu Instruktorima prvenstveno, jer oni i vode i organizuju ronjenje, te da je sigurnost ronjenja na visokom nivou.

Sa žaljenjem se gleda na naše forume i učesniku koji najviše pišu po njima. Složili smo se da to nije odraz našeg ronilaštva, već primitivizam pojedinaca koji na bilo koji način žele da skrenu pažnju na sebe. Taj uličarski primitivizam je posebno zastupljen kod ronilaca koji nemaju nikakve sportske rezultate u ronjenju.

Vođena je diskusija od strane Mire Milekić M1 CEDIP iz Niša u vezi incidenta na Žanjicama, gde su ušestvovali jedan Instruktor, vođa kampa i ronilački početnik, tj. devojka iz kluba ’’Gusar’’ Niš. Sve ostaje na usmenoj priči dok se ne upute zvanični dopisi.

NOVOSTI U RONILAŠTVU

Uglavnom sveprisutnost Interneta i raznih WEB stranica je veliko područje gde možemo da se informišemo i pronađemo potrebno. Što se tiče zakonodavstva kod nas u Srbiji, nastaće promene vezane za registrovanje i tretiranje sportskog kluba, pa tu treba biti informisan.

SUZOR (Standardni uslovi za obuku ronilaca)

Tokom prošle godine niko od Instruktora nije poslao pismeni zahtev za nekom promenom u SUZOR-u. Usmenih i drugih priča da on ne valja uvek će biti, ali kada treba neko konkretno da napiše to što priča, nema ih. Tako da SUZOR ostaje takav kakav je do daljnjeg.

Jedna lepa stvar je ta da je SUZOR dobio dodatak koji su napisali, Karalić Aleksandra i Siniša te Požar Ivan, svi sada M2 CEDIP. Na prošlogodišnjem okupljanju Instruktora uzeli su na sebe zadatak da urade pravilo za obuku Instruktora za decu. Što su oni uspešno i uradili, što je za svaku pohvalu, te izneli svoj rad i pred Komisijom i pred skupom, tako da su ujedno stekli i zvanje M2 CEDIP. Posle izlaganja razvila se i diskusija, gde su ljudi iznosili neka svoja iskustva u radu sa decom. Sigurno da je ovaj Pravilnik polaznica koja naravno uz dobronamerne sugestije će vremenom pretrpeti promene i biti široko prihvaćeno Pravilo.

Posle ovako uspešne diskusije, javila se potreba za pravilom za Instruktore za hendikepirane osobe, tako da su se prijavili za taj rad, Mira Milekić M1 sa timom iz Gusara te Stanković Bojan M1 CEDIP iz Niša.

Ove godine nije bilo kandidata koji bi izneli temu za M2

FESTIVAL PODVODNOG FILMA

A.Karjuk, kao jedan od osnivača beogradskog Festivala podvodnog filma, obavestio je skup da se održao 13. po redu Festival, ali ovog puta samo u Kinoteci uz veliku posećenost.

Održano je i veče apnee. Nažalost, zbog bolesti nisam ove godine mogao baš puno da pomognem oko direktne realizacije.

I ove godine Predsednik Festivala Milorad Đuknić ( jedan od osnivača Festivala i ARI-a) uspešno je odradio sa svojom ekipom posao.

 Aleksandar Karjuk, M3 CEDIP

 

 Copyright © 2009 Asocijacija Ronilačkih Instruktora
For problems or questions regarding this Web site contact ADMIN
Last updated: 24.04.2012.