Nacionalna

Asocijacija Ronilačkih Instruktora

 Srbije


ENGLISH


 

                              Retrospektiva Podvodnega filma u Mariboru

U Mariboru se je 12. Februarja 2011 odvijala peta retropsektiva podvodnog filma. Ove godine uradili smo tako, da su bili na programu  najbolji filmovi iz Beograda in Marseila od njih uradili smo takoimenovani  uži izbor . To je bilo potrebno jer su do sadašnje retrospektive bile suviše duge i želja učesnika je bila da se skrati. Ostale dobre filme prikazat čemo prijateljima na klubskim susretima, koje mesečno održavamo u klubskim prostorijama.
Na zadnje tri retrospektiva prevodili smo filmove, i jih titlali na slovenski. 
Retrospektivu u Mariboru radi ZIPS (Združenje Inštriktorjev Potapljanja Slovenije – Udruženje instruktura ronjenje slovenije), koje u Sloveniji radi CEDIP školu ronjenja (www.ZIPS.si ). Surađiva i H2Oteam, jedan najboljih klubova za ronjenje u apnei, mogu slobodno da kažem u Evropi ali sigurno na području ex Jugoslavije. Ove godine pridružilo nam se udruženje SPM Udruga za razvoj skupinskih programa za mlade, koje če ove godine retrospektivu uraditi i u Ljubljani gda če biti 23. i.24. februara za filmove u 2009 godini. Tražimo još ostale organizatore po slovenskim krajevima sa namenom štobolje prebilžiti ovaj dogodak (filmove) ljudima.
Između jednog i drugod dela retrospektive Juire Daić (najbolji slovenski ronilac u apnei, član H2O teama) uradio je kratko predavanje o Ronilačkom refleksu kod sisavaca. Na njoj je demostrirao i uticaj hladne vode in zadrževanja daha na pulz. Sa svojim asistentom, demonstrirao je pad čovekovog pulza iz 120 na 35 odkucaja na minutu u samo 2 minute.
Retrospektivo ogledalo se je oko 100 ljudi, mislimo da so svi bili veoma zadovolni, jer so skora svi ostali do kraja (čitava dva i po sata).
Zahvaljujemo se na suradnji sa Aleksandrom Karjukom i Asocijacijom instruktora Srbije.

Andrej Furman, M3 CEDIP

 

Aneks priči,

Andreja Furmana, čoveka koji je napravio velika sportska i ronilačka dogadjanja na svetskom i evropskom nivou i naravno i u SLoveniji, upoznao sam pre više godina ali događanja 1990 godine su nas razdvojila na određeno vreme. U međuvremenu, Furman osniva Svetsku Asocijaciju Plivanja perajima i brzinskog ronjenja.
- 2002 godine ARI se učlanjuje u Svetsku Asocijaciju PPiBR gde je Predsednik Andrej Furman a uz njegovu pomoć u Beogradu ARI organizuje 2003, 04 i 2005 Svetske Kupove u PPiBR. Na zadnjem takmičenju, 2005 bilo je preko 230 takmičara iz Sveta. Na žalost Ferero, Predsednik CMASa sa svojom devojčicom sa planine, donosi poznatu "demokratsku" odluku da takmičari koji su se takmičili na Svetskom Kupu Asocijacije budu kažnjeni, da ne smeju da se pojave na CMAS takmičenjima, da im se oduzima takmičarska licenca i da se Savez te zemlje, koji je član CMASa, kazni nekom zabranom.

- 2005 godine Aleksandar Karjuk pomaže Andreju Furmanu da napravi prvo takmičenje u apnei u Sloveniji i Mariboru a na osnovu toga što je ARI već pravio ista takmičenja u Srbiji i Crnoj Gori.

- 2007 Andrej Furman počinje da pravi Asocijaciju Ronilačkih Instruktora Slovenije po modelu ARIa. Posle izvesnog vremena Associjacija Ronilačkih Instruktora Slovenije ZIPS biva primljen u CEDIP i postaje punopravan član istog.

Na osnovu ovog uspešnog odnosa došlo se i do toga da se napravi retrospektiva FESTa iz Antiba, Marseja i Beograda, što je zadnjih godina radjeno na obostrano zadovoljstvo.

Karjuk M4 CEDIP
 


 


 


 

 

 Copyright © 2009 Asocijacija Ronilačkih Instruktora
For problems or questions regarding this Web site contact ADMIN
Last updated: 24.04.2012.