Nacionalna

Asocijacija Ronilačkih Instruktora

 Srbije


ENGLISH


LIKOVNA NAGRADA
PODVODNI SVET U DE
ČIJIM OČIMA
04.06.2013.

 

 U organizaciji Petrinović Željka R3* ispred kluba podvodnih aktivnosti "Sirmium" iz Sremske Mitrovice, centra za kulturu "Sirmium Art" a na ideju ARIa Aleksandar Karjuk M4, dana 05.04.2012. godine otvorena je izložba dečijih radova iz osnovnih škola Sremske Mitrovice a na temu "Podvodni svet" u Muzeju Srema, Sremska Mitrovica. Žiri je odabrao najbolje radove za koje su deca dobila prigodne nagrade. Zatim su prikazani filmovi sa Beogradskog Festivala podvodnog filma.

Karjuk Aleksandar, M4
                                                               ##
 

LIKOVNA IZLOŽBA "PODVODNI SVET"
      Čuveni španski i svetski slikar Pablo Pikaso je jednom prilikom rekao, da je izgubio 4 godine kako bi naučio da slika kao Rafaelo i ceo život da bi slikao kao dete. I zaista, svet dečijeg likovnog stvaralaštva fascinantno je područije puno neočekivanof i nepredvidivog, a dečija likovna aktivnost specifična, jer nikada nije mehanička kopija odgovarajuće sredine, već realnost viđena očima deteta.
      Podržavajući i pre svega afirmišući dečije stvaralaštvo, Centar za kulturu "Sirmiumart" ističe da je likovna pedagogija od prvorazrednog značaja u školstvu i u kulturi našeg društva, što i potvrđuje kroz bogatu i vrednu zbirku likovnih radova, koji pristižu  u okviru svakog likovnog konkursa.
      Na likovni konkurs "Podvodni svet" pristiglo je 208 radova iz 8 škola. U sprovođenju likovnih aktivnosti s decom, na najmanju moguću meru, treba svesti pravila, zakonitosti i kritiku koje guše kreativnost, slobodu, samopouzdanje i radoznalost, no ipak je i to neizbežno.

       Stručni žiri u sastavu: Vesna Grabić, Željko Petrinović i Tatjana Marelj je za izložbu izdvojio 86 rada od pristiglih 278.

       Autori nagrađenih radova su:
       - I mesto; Ikonije Borić  / II4 Osnovne škole "Triva Vitasović Lebarnik" > Laćarak
       - I mesto; Daniela Rakić / VI2 Osnovne škole "Jovan Popović > Sremska Mitrovica
       - II mesto; Teodora Lučić / II1 OŠ "Boško Palkobivljević Pinki" > Sremska Mitrovica
       - II mesto; Marina Delić / VIII4 OŠ "Jovan Popović" > Sremska Mitrovica
       - III mesto; Ljupka Lončar / II4 OŠ "Triva Vitasović Lebarnik" > Laćarak
       - III mesto; Nikola Mitrović / V2 OŠ "Branko Radičević" > Kuzmin

      Zemlja obuhvata mnogo više od tla po kome hodamo i pravi putnik mora da zaviri u nebo i okeane, kao i naši mladi autori, te tako prezentuje tajne velikog plavetnila.
 


    # Sloboda likovnog izraza, maštovitost i dobar izbor likovnih tehnika, doprineli su da učesnici konkursa "Podvodni svet u oku deteta" na pravi način predstave svoj doživljaj zadate teme. Imamo priliku da se upoznamo sa tajanstvenim bićima podvodnog sveta, koja na svojim bojama i oblicima uvode u čudesni svet dečje kreativnosti i mašte, a ovu izložbu čine izuzetnom.

Tatjana Marelj Zečević

    


Željko Petrinović

 

 Copyright © 2009 Asocijacija Ronilačkih Instruktora
For problems or questions regarding this Web site contact ADMIN
Last updated: 21.03.2014.