Nacionalna

Asocijacija Ronilačkih Instruktora

 Srbije


ENGLISH

A

III FESTIVAL KRATKOG PODVODNOG FILMA
odr
žan u Bgdu 18 i 19. oktobra 2015.

 

 

       Prošao je evo već treći festival kratkog podvodnog filma „NEČUJNO 3“ u organizaciji Doma Omladine Beograda i Asocijacije Ronilačkih Intruktora. Kažem već treći jer se nadam da se polako navikavate na postojanje ovog festivala, kao i našu misiju da kroz ove male kratke filmove dočaramo svetu širu sliku od svakodnevnice i da se zainteresujete za ekologiju, sport, lepe stvari koje život i planetu čine boljom. Moram vam i otkriti jednu tajnu – „Nečujno 4“ je zakazano za drugu nedelju oktobra 2016, tako da se spremajte!
„Nečujno 3“ je održano 18. i 19. oktobra 2015 godine na prvom spratu Doma Omladine u Holu i Amerikani.
Počeću od Hola. Kao i prethodnih godina imali smo izložbu takmičarskih podvodnih fotografija od preko 50 autora, sa preko 300 prelepih fotografija iz celog sveta, da vam dah stane. Škola za brodarstvo brodogradnju i hidrogradnju vas je mogla informisati o svojoj školi, nastavnom planu i programu, smerovima, savršeno za one koji od malena žele da postanu kapetani broda! Što se ronilačke opreme tiče, mogli ste se upoznati sa novim distributerom najpoznatije ronilačke opreme MARES – Adriatic Scuba firmom i njihovom prezentacijom novih tehnologija u ronilačkoj opremi. A za onoga ko voli retro imali smo i bazar ronilačke opreme gde ste mogli odabrati najbolje modele starijih generacija odela, suvih mokrih, regulatora, boca, prskuka za ronjenje... Asocijacija Ronilačkih Intruktora kao domaćin svake godine ima štandić na kome kao što već znate, sve možete da pitate i da dobijete najbolje i najkvalitetnije informacije vezane za ronjenje. Sada dolazimo do najboljeg i najzanimljivijeg dešavanja a to su dečije radionice! Ninina dečija likovna radionica, koja je objedinjenja sa Libonjinom ronilačkom. Te sreće, uživanja, druženja, pozitivne dečije energije, možete samo uživo da vidite i osetite. Nina im je ove godine spremila specijalne nijanse morskih boja sa kojima su oni crtali podvodne motive inspirisani sa izložbom fotografija kao i Libonjinom radionicom, gde su se upoznavali sa školjkama, ribama, opremom, i kako to izgleda zapravo roniti!
U Amerikani se održao i sastanak naših instruktora iz Asocijacije Ronilačkih Instruktora, kao i Seminar za instruktore ronjenja u organizaciji Srpskog Nacionalnog Ronilačkog Saveza, gde su ronilački instruktori, doktori, sportisti, psiholozi izlagali svoja predavanja, nakon čega je i usledio psihološki test za instruktore koji je obavezan za dobijanje dozvole za rad. U saradnji sa Crvenim Krstom Vojvodine i Starog grada organizovano je predavanje o spasilaštvu na vodi – šta raditi kada se nađete u nepovoljnoj situaciji, kako pomoći zamorenom drugu, tehnikama spašavanja utopljenika, kao i radionica prve pomoći, prezentacija pravilnog izvođenja KPR-a, previjanja u slučaju povrede i korišćenja pomoćnih sredstava. Imali su najbolju publiku, učenike iz Brodarske škole, koji su se na kraju prezentacije mogli prijaviti za volonterstvo u Crvenom Krstu i za kurs Spasilaštva na vodi, ali ne samo oni nego bilo ko ko je posetio festival u tom periodu.
Što se Amerikane tiče, tu se zapravo u večernjih časovima dešavalo ono o čemu je zapravo festival – Projekcije kratkih podvodnih filmova! Skoro 90 filmova sa preko 40 autora su vam ulepšali nedelju i ponedeljak u pet glavnih projekcija koje su bile podeljene u tematske grupe – Ekologija, Marko Videografija, Životinjsko Carstvo, Vodena riznica – Arheologija i Sport u Ronjenju, ne računajući svečano otvaranje na kome su prikazani filmovi u čast Natalije Molčanove, kao i premijera filma „Satan Is A Fish“ autora Olivier Van den Broeck-a koji govori o otrovnim ribama u moru za koje ste već verovatno čuli, a i videli, nadamo se samo na ekranu! Takođe pored ovih projekcija tu je bilo i ponedeljkovo jutro, otvorena projekcija, i zatvaranje na kome su prikazana tri najbolje filma izabrane od strane žirija. Filmove je posetilo preko 200 gledalaca što nas veoma raduje da je interesovanje svake godine sve veće, i da samim tim što više ljudi razvija svest o tome šta to još živi negde gde mi to ne možemo da vidimo, i da bez tih svih malih životinjica, ribica, školjki, kraba, rakova, morskih konjica, vode generalno, mi ne bi imali kako da preživimo.
Želim da se zahvalim svima koji su makar i najmanjim gestom uveličali festival, i pozivam ih da nastave da nas obogaćuju! Specijalna zahvalnost Domu Omladine, Tanji Stevčić, Neši Petriću, Zoranu Rubinjoniju, Slobodanu Baranjinu, Nini Manić Jovanović, Zoranu Vidojeviću - Libonji, Vladimiru Radovanoviću, Aleksandru Jovanoviću, Stojanu Bogosavljevu, Miodragu Lakiću, Siniši Lazarević, učenicima, nastavnicima i direktorki Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju, Crvenom Krstu Vojvodine, Crvenom Krstu Stari Grad, Srpskom Nacionalnom Ronilačkom Savezu, Adriatic Scuba-i kao i našim porodicama koje su nas sve podržale u ovom divnom druženju.
Sandra Dinić Karjuk



 


 

 

 

.

 

.

 

.

 

.

 

  

.
.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

 


 

 

 Copyright © 2009 Asocijacija Ronilačkih Instruktora
For problems or questions regarding this Web site contact ADMIN
Last updated: 21.01.2016.